Zadnje iz kategorije:
Vlada USK zahtijeva rad, projektno djelovanje i rezultate
63. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona
Vlada Unsko-sanskog kantona održala je danas , petak (23. Mart) 63.sjednicu. Između ostalog, članovi Vlade Unsko-sanskog kantona razmatrali su : Plan rada Agencije za privatizaciju za 2012. Godinu, Program rada JU “Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona” Bihać za 2012., Finansijski plan JU “Služba za zapošljavanje ...

Vlada Unsko-sanskog kantona održala je danas , petak (23. Mart) 63.sjednicu.  Između ostalog, članovi Vlade Unsko-sanskog kantona razmatrali su :  Plan  rada Agencije za  privatizaciju za 2012. Godinu,  Program  rada JU “Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona” Bihać za 2012.,  Finansijski plan JU “Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona” Bihać za 2012. ,  Program i plan  rada JU Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa za 2012. Godinu,  Program  rada JU Spomen biblioteka “Skender Kulenović” Bosanski Petrovac za 2012. godinu,  Izvještaj o radu JU Spomen biblioteka “Skender Kulenović” Bosanski Petrovac za 2011. godinu. te  Izvještaj o radu Poljoprivrednog zavoda za 2011. Godinu.

Agencija za privatizaciju Unsko-sanskog kantona u ovoj će godini težište staviti na rješavanje problema nagomilanih tokom proteklih godina. Na zahtjev premijera Hamdije Lipovače menadžment Agencije posebno će se pozabaviti analizom  I utvrđivanjem odgovornosti za privatizacijske propuste usljed kojih je process transformacije državnog vlasništva imao katastrofalne posljedice.

Kad je u pitanju Služba za zapošljavanje posebno je istaknuto da su ispoštovane obaveze isplata prema demobiliziranim borcima a u narednom period Vlada USK će strateški surađivati sa ovom Službom. Bit će formiran radni tim koji će sa ovom službom osmisliti I Vladi USK predložiti projekte I aktivnosti kojima bi se na najbolji način iskoristila raspoloživa sredstva za poticaje novom zapošljavanju.

 

 

Općenito, premijer I ministri u Vladi USK saglasni su u poruci svim direktorima kantonalnih ustanova i poduzeća  da neće tolerisati inertnost te  zahtijevaju rad, proaktivnost, projektno djelovanje I rezultate. Jedan od takvih primjera je Poljoprivredni zavod USK, čiji je izvještaj o radu usvojen uz pohvale.

Na prijedlog Ministarstva privrede Vlada USk usvojila je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o reprogramiranju obaveza nastalih po   Ugovoru br. KU 012/2003 od 06.02.2003 za istraživanje i eksploataciju krečnjaka na   lokalitetu “Krkojevci II” – Općina Sanski Most kao I   Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o reprogramiranju obaveza nastalih po    Ugovoru br. KU 016/2004 od 15.07.2004 za istraživanje i eksploataciju krečnjaka na   lokalitetu “Kruhari” – Općina Sanski Most.

Na današnjoj sjednici Vlada USK dala je Ministarstvu privrede saglasnost  za pokretanje stečajnog postupka u privrednom   društvu “Izgradnja” d.o.o. Bihać. Pokretanje stečaja, rečeno je,  jedini je način da se radnicima omogući da ostvare svoja prava, a donesen je I zaključak da se zastupnicima u Parlamentu F BiH delegira  da iniciraju revidiranje Zakona o stečajnom postupku.

Vlada USK usvojila je Izvještaj  Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva o realizaciji Programa utroška sredstava Budžeta kantona za 2011. godinu –          “Kapitalni grantovi drugim nivoima – od vodnih naknada”.  Prihodi od vodnih naknada su sredstva koja se koriste za sufinansiranje izgradnje I održavanja vodnih objekata I za druge poslove upravljanja vodama. Ukupan prihod budžeta USK po ovom osnovu u 2011. Godini iznosio je 887.031,85 KM, a uz razliku sredstava neutrošenih proteklih godina svekupno općinama Unsko-sanskog kantona  je za projekte dodijeljeno 1, 7 milion KM , kazao je resorni ministar Emdžad Galijašević.

Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova Vlada USK usvojila je Prijedlog za razrješenje, odnosno smjenu policijskog komesara.

Sjednica Vlade nastavljena je nakon pauze, u proširenom sastavu,uz prisustvo predstavnika parlamentarnih klubova stranaka Platforme, kako bi usuglasili  stav o prijedlozima za  utvrđivanje javnog interesa za radom odgojno-obrazovnih ustanova Sustav katoličkih škola za Europu KŠC “Ivan Pavao II” Bihać  I  Medrese “Džemaludin Čaušević